Besnijdenis

Of het terug is te vinden, weet ik niet, maar ergens in mijn vorige, gereformeerde, leven kwam de verklaring binnengeslopen dat besnijdenis vooral om hygiënische redenen door God was ingesteld.

Deze gedachte kwam in me op, toen ik ongeveer een jaar geleden bijgaand interview las met Erdal Balci, die zijn zoon niet heeft laten besnijden omdat het gedeeltelijke verminking is.

En door een zin over besnijden in het recente blog “Eerst religie, dan het kind” op Dogmavrij.nl kwam dit weer naar boven. Dus er nu toch maar wat woorden aan gewijd.

Maar als besnijden hygiënischer is, dan is dat niet bepaald het probleem bij de bron aanpakken. God had toch wel gewoon kunnen zeggen dat jongetjes hun voorhuid dagelijks moeten terugtrekken zodat de eikel goed gewassen kan worden. Of hij had het kunnen ontwerpen met een zelfreinigende werking zoals die van de vagina. In ieder geval, in de GKV was men (want een paus hebben ze niet) er kennelijk toch wel een beetje verlegen mee, dat God de besnijdenis zou hebben bevolen. Dat klopt niet? Dan maken we het kloppend.

Is het belangrijk om te benoemen of uit te spreken dat je niet gelooft?

‘Dat kan belangrijk zijn, want het kan levens redden. Een van de grootste overwinningen uit mijn leven is dat ik mij zodanig heb ontwikkeld als westerse Europeaan, dat ik mijn zoon niet heb laten besnijden. Ik weet uit eigen ervaring dat het een halve verminking is. Je hoort niet aan het lichaam van kinderen te zitten. Mijn familieleden wijzen het af, in hun ogen is het onrein, vies en fout, maar ik doe het niet. Ik zet dat ook op Twitter, omdat dit andere mensen tot nadenken kan zetten. Praten, discussiëren, dat is van groot belang. Toch moet je ook voorzichtig zijn, want het kan gevaarlijk zijn, als bepaalde groepen je ineens tot kop van jut maken.’

Erdal Balci


Foto: omdat dit geen 18+ website is, heb ik een tenenkrommende foto van het net geplukt. Archieffoto © AP