Errekomsepad

De zondag voor Koningsdag reden we met de auto door de bloesemstreek bij Buren en Culemborg en woensdag de 28e april heb ik het Errekomsepad bewandeld.

Errekom is dialect voor Erichem, een buurtschap dicht bij de Oranjestad Buren.
In de voorbereiding en op het bordje bij het opstappunt zag ik dat de uitdaging bestaat uit dertien kilometer wandelen. Volgens Strava heb ik uiteindelijk veertien kilometer gelopen en ik heb werkelijk geen flauw idee hoe dat kan, want ik heb nergens een bordje gemist en ben ook niet op een andere manier van de route afgeweken. Het zij zo en is goed voor het lijf en hoofd.

Het viel mij op dat het gras rond de voet van de fruitbomen en de druivenstruiken er maar vergeeld bij ligt. Zou dat het gevolg zijn van de bewerking van de beplanting en de grond waarin ze staan? Iemand die ook veel wandelt, vertelde me dat dit het gevolg is van het gebruik van voor telers verboden Round-up. Een mailtje aan het wijn-domein met dezelfde vraag is tot op heden niet beantwoord.
Het leukste aan dit soort routes vind ik als je de wei wordt ingestuurd. Hier liep de route langs een beekje met wilgen en langs natuurcamping De Karekiet, die al aan aardig wat gasten in campers en caravans de ruimte bood. Het pad voerde me ook over het Betuws wijndomein, wat toch minder aanlokkelijk klinkt dan Domain d’ Erichem. Er staan echt massa’s druivenplanten, die nu nog kaal waren wat me tot het voornemen bracht om later in het seizoen daar nog eens te gaan kijken.
Op het meest saaie stuk van de wandeling is een majestueuze boom een welkome onderbreking van de akkerlanden. Des te weldadiger was het om over het Errekomse kerkpad vlak langs het enorme zoetig ruikende koolzaadveld met geel gezoem te lopen. Op de informatiebordjes las ik dat je de olie ervan in de supermarkt kunt krijgen onder de naam Brassica. Ik zal er eens op letten.
Een paar honderd meter voor ik weer in de bebouwde kom van Buren kwam, deed een smeedijzeren hek met daarachter géén oprijlaan maar wél uitzicht op het riviertje de Korne vermoeden dat hier weleer het landgoed Oranjestein heeft gelegen, maar Google bleek later van niets te weten.
Een heerlijke en goed aangegeven wandeling, die zowel links als rechtsom gelopen kan worden. Dat ik onderweg het idee kreeg dat de meesten met de klok mee wandelen, is een soort mindfuck, omdat ik uiteraard niet kon zien wie er net als ik dezelfde kant op liep.

https://klompenpaden.nl/klompenpad/errekomsepad/