Eten zonder maag

Het leek Jans leuk om haar volgers op Instagram eens te laten zien wat ze op een dag eet. Dat verslag in foto’s en met relativerende, humorvolle tekst mag gelezen worden. Bovendien is het ook voor mij goed om er weer eens bij bepaald te worden dat, hoewel ze schijnbaar fluitend door het leven gaat, het leven er wel anders uitziet dan met maag. Mijn respect en liefde voor haar zijn met het verdwijnen van de kanker en het verwijderen van haar maag alleen maar toegenomen. Daarom staat dit nu ook hier.

O ja, het copyright ligt natuurlijk volledig bij @Jansoverhoop, ik heb slechts delen uit haar tekst en afbeeldingen gebruikt ter illustratie.

Ontbijt: 200 ml melk, 3 el havermout, halve appel, kaneel. Hier moet ik wel 45 minuten van bijkomen. Als ik weg moet zou ik 75% hiervan eten.

Om half tien een kop thee

Om tien uur een vezelrijke cracker met pindakaas

Na een wandeling van 50 minuten (!) een bakkie koffie en 3 paaseitjes. Vroeger vrat ik er zeker meer. Maar als ik dat nu doe, krijg ik enorme suikerschommelingen die niet te doen zijn.

Lunch: volkoren boterham met 48+ kaas en een halve appel. Hier zit ik goed vol van. En dorst. Maar drinken kan hier niet bij. Te veel.

150 ml yoki. Ik ben een beetje zoekende om coat binnen te krijgen wat ook calorieën bevat en niet persé alcohol. En zonder lactose. Dit gaat nog. (Choco)melk valt vaak niet goed, maar gaat wel steeds beter.

30 gr notenmix en thee. Ja, goeie combi *grijns*

75 zoetzure komkommer (was nog over van gisteren)

Vandaag ook een zelfgemaakte macaron. Gevolg: misselijk en na 1,5 uur een hypo (late dumping)

2 haverkoekjes en kop thee

Om vijf uur vast een gedeelte van het avondeten: 75 gr caesar salade.

Avondeten: 150 gram pizza. Ging helemaal prima, omdat ik de salade al eerder had gegeten. Heerlijk dat ik dit weer kan eten zonder klachten. Als het maar niet te veel is, rustig eten en kauwen voor je vaderland.

De klapperrrrrr van de dag: klein glaasje wijn en bakje chips en sojacrackers. Dit gaat ook een hypo worden. Jammer dan! Dextro erin en lekker gaan slapen.

Met bijna vijfhonderd volgers op Instagram krijg je allerlei reacties en vragen, zoals:

lactosevrije drank?
Ik ben de zuivelachtige producten zo zat. 1,5 jaar lang extra eiwitten moeten eten, helemaal klaar mee.

Heb je nooit honger/trek?
Nee, ik heb nooit meer honger gehad. Dat gevoel komt echt uit je maag. Gek hè? Toch weet ik wel wanneer ik moét eten. Dan voel ik me slap, trillerig, waarschijnlijk lage bloedsuiker.
Lekkere trek heb ik gelukkig wel! En dan neem ik dus altijd iets. Maar nog steeds zijn mijn ogen groter dan mijn maag.

Smoothie is dat nog een optie?
Ja, eigenlijk wel! Thx! Ik moet alleen even een grens over. Bij de chemo kregen we altijd een proteïnesmoothie en ik word nu altijd al misselijk bij het zien van smoothies. EMDR voor gehad, maar is uitgewerkt geloof ik.

Aangepaste voeding of aangepast hoeveelheden?
De hoeveelheid aanpassen zal mijn hele leven moeten. De weegschaal is mijn beste vriend.

Wat zou je willen, wat niet meer kan?
Ik kan alles eten, al is het maar een hapje. Smaken hoef ik niet te missen. Wat ik wel mis:
– Een glas water achterover kiepen als je dorst hebt. Thee gaat het beste.
– Zo’n lekkere bak fruit of vers koud sap. te veel suiker
– Warme chocomel met slagroom

@jansoverhoop