Een schuld van één eurocent.

Aan het einde van dit jaar, om precies te zijn op 31 december 23.59 uur, heb ik een schuld van precies € 0,01 bij de Belastingdienst. Het is de moeite, hoor ik je denken. Inderdaad, het gaat nergens over en bovendien doe ik precies wat ze me vragen.

  • Ik betaal volgens de standaard om de voorlopige aanslag in termijnen te betalen
  • Ik betaal in 11 gelijke termijnen
  • Ik betaal steeds de 25e van de maand

Dat kan niet mis gaan, zou je denken. Nou, eerlijk gezegd zie ik al beelden voor me van Tweede Kamerleden die de verhoren afnemen van de Voorlopige Aanslag Affaire en van meneer Wiebes die het allemaal heel erg verdrietig vindt. Of die treurige aanblik werkelijkheid wordt, weet ik niet, maar ik ga vanaf 25 februari iedere maand € 10,09 overmaken naar de Belastingdienst. Op 1e kerstdag 2021 betaal ik de laatste termijn en dan heb ik het totaal van de voorlopige aanslag betaald.

Nou ja, bijna dan, want de aanslag bedraagt € 111 dus er zal na betaling een rest overblijven van welgeteld één eurocent. Gezien de vergaande staat van automatisering waarin de Belastingdienst verkeert, verwacht ik in één van de eerste weken 2022 een herinnering om het openstaande bedrag te betalen. Dan heb ik zeven werkdagen de tijd om mijn schuld alsnog in te lossen. Echt, ik heb nog nooit zo uitgekeken naar een betalingsherinnering.