Zou het illegaal moeten zijn om kinderen te indoctrineren met religie?

Een artikel met deze intrigerende titel kwam ik een poosje geleden tegen op het internet. Hieronder een Nederlandse “vertaling”, maar de oorspronkelijke Engelse vertaling kun je lezen als je de PDF download.

Religieuze kindsoldaten die AK-47’s dragen. Anti-homo pesterijen door Jezus-kinderen. Genitale verminking van zuigelingen. Tieners als zelfmoordterroristen. Kind-bruiden onder Hindoes. Het maakt niet uit waar je kijkt, als volwassenen deelnemen aan dogmatische religies, dan leggen ze diezelfde ideologieën ook op aan hun kinderen.

Ongeacht wat je denkt en gelooft, de wetenschap laat zien dat mensen heel weinig weten. Onze ogen registreren slechts 1 procent van het elektromagnetische spectrum in het universum. en onze oren detecteren minder dan 1 procent van de geluidsgolf frequenties. Menselijke zintuigen – de voertuigen van ons brein om de wereld te begrijpen – laten veel te wensen over. In feite is ons genoom slechts 1 procent anders dan dat van een chimpansee. Verbazingwekkend genoeg, ondanks het voor de hand liggende feit dat niemand echt zoveel weet over wat er aan de hand is met onszelf en het universum, blijven we aandringen op de juistheid van grootse spirituele claims die ons door onze blote voeten voorouders zijn overhandigd. We vieren feestdagen rond deze oude religieuze verhalen; we kiezen levenspartners en vrienden binnen deze fabels en we ruziën om deze mythen te verdedigen.

De geest van een kind is vreselijk vatbaar voor wat het hoort en ziet van ouders, familie en sociale omgeving. Wanneer de mens wordt geboren, blijft zijn brein tot ver in zijn leven in een delicate ontwikkelingsfase.

“Kinderen zijn beïnvloedbaar,” zei Dr. Eunice Pearson-Hefty, directeur van het Teaching Environmental Science-programma van de Natural Resource Conservation Commission in Texas. “Alles wat je ze vertelt wanneer ze echt klein zijn, kan een blijvende indruk maken.”

Pas later, wanneer kinderen in hun tienerjaren komen, beginnen ze zelf te denken en het grotere geheel te zien. Pas dan beginnen ze te vragen of de leer van hun ouders klopt en correct is. Afhankelijk van de kracht van de indoctrinatie in hun jeugd, is het vermogen van mensen om met succes iets in twijfel te trekken mogelijkerwijs hun hele leven verstikt.

Afhankelijk van de kracht van de indoctrinatie in hun jeugd, is het vermogen van mensen om met succes iets in twijfel te trekken mogelijkerwijs hun hele leven verstikt.

In mijn filosofische en atheïstische roman The Transhumanist Wager eindigt protagonist Jethro Knights met het vermogen om de sociale wetten van de wereld te herschrijven. Een belangrijk probleem waarmee hij wordt geconfronteerd, is of religie helemaal illegaal moet worden gemaakt. Er zijn veel argumenten waarom religie niet gunstig is geweest voor het menselijk ras, vooral in de laatste paar eeuwen. Uiteindelijk wint de liefde voor fundamentele vrijheden bij meneer Knights en hij staat het bestaan van religie toe. Hoewel, hij beperkt religie in de publieke sfeer, in de mate van integratie in het onderwijs en het pushen van religie bij minderjarigen.

Het is niet verrassend dat sommigen in de atheïstische en transhumanistische gemeenschap hetzelfde denken als Mr. Knights. Hoewel ze misschien denken dat het verkeerd is om te geloven in een oorlogszuchtige profeet, of een vierarmige blauwe god, of een hatelijke God die bijna al zijn mensen verdrinkt, zijn atheïsten en transhumanisten bereid dit toe te staan. Zolang het de wereld maar niet in belangrijke mate verstoort.

Het probleem is dat het de wereld verstoort. 911 was een religieus geïnspireerde gebeurtenis. Evenals het kwaad van de katholieke inquisitie en het typische conflict tussen Palestina en Israël. Als u “God” en “religie” uit al deze gebeurtenissen haalt, zult u waarschijnlijk merken dat ze helemaal niet zouden zijn gebeurd. In plaats daarvan zou je wellicht vreedzame mensen en gemeenschappen vinden die zijn toegewijd aan het behouden en verbeteren van het leven door middel van rede, wetenschap en technologie – wat de essentie is van transhumanisme en de uitkomst van evolutie.

“Religie moet een privé-streven blijven voor volwassenen”, zegt Giovanni Santostasi, PhD, die neurowetenschapper is aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine en de 10.000-koppige Facebookgroep Scientific Transhumanism leidt. “Een passende analogie van religie is dat het soort porno is – wat betekent dat het niet iets is waaraan je een kind zou blootstellen.”

Helaas, hoewel atheïsten, niet-religieuze mensen en transhumanisten bijna een miljard mensen tellen, is het te problematisch en onredelijk om je voor te stellen dat je ‘God’ en ‘religie’ volledig uit de wereld kunt halen. Maar we zijn het de kinderen van de planeet verschuldigd om hen vrij te laten opgroeien uit de hinderlaag van geloofsystemen die in de geschiedenis hebben geleid tot groot geweld, obsessief neurotisch schuldgevoel en de onderdrukking van vrijwel elke sociale groep die bestaat.

Maar we zijn het de kinderen van de planeet verschuldigd om hen vrij te laten opgroeien uit de hinderlaag van geloofsystemen die in de geschiedenis hebben geleid tot groot geweld, obsessief neurotisch schuldgevoel en de onderdrukking van vrijwel elke sociale groep die bestaat.

Net als sommige andere atheïsten en transhumanisten, pleit ik voor een regeling die de religieuze indoctrinatie van kinderen beperkt tot ze, laten we zeggen, 16 jaar oud zijn. Als een kind eenmaal halverwege de tienerjaren is, laat het hem dan proberen – als religie iets is dat hen interesseert. 16-jarigen zijn enthousiast, nieuwsgierig en in staat om rationeel hun wereld te verkennen, met of zonder de begeleiding van ouders. Maar voor die leeftijd zijn ze te beïnvloedbaar om herhaaldelijk te worden onderworpen aan op geloof gebaseerde, onbewezen en historisch met gevaar bewerkstelligde ideeën. Religie opdringen aan minderjarigen is in wezen een vorm van kindermishandeling, die hun vermogen om te redeneren afschrikt en ook hun vermogen beperkt om de wereld op een onbevooroordeelde manier te beschouwen. Een redelijke samenleving zou haar kinderen niet moeten hoeven indoctrineren en die kinderen zouden voor zichzelf religieuze paden moeten ontdekken en kiezen wanneer ze volwassen worden, als ze er al één willen kiezen.