Succes en veel plezier

We wensen elkaar succes, sterkte of veel plezier bij allerlei activiteiten die we ondernemen. Variërend van een uurtje sporten, een doe het zelf klusje, huiswerk, een examen afleggen, een lastige vergadering, de tuin doen etc.

Als je er over nadenkt, wensen we de ander bij wel heel veel “Succes ermee!”, hoewel in sommige situaties “Sterkte” misschien wel beter op zijn plaats zou zijn. Maar laat ik maar aannemen dat “Sterkte” ook wel zal afdekken dat er succes behaald mag worden.

Ook zijn er specifieke wensen die afhankelijk van de gelegenheid gebruikt wordt. Neem bijvoorbeeld de wens “Toitoitoi” die in het theater gebruikelijk is en waarover ik op de website WRM een aardig artikel las.

Zijn er situaties waarin we elkaar niet iets toewensen?


Ik kan er maar twee bedenken, bij bidden en bij seks. Bij de tweede ligt het er vast aan dat een ander over het algemeen niet op de hoogte is van het feit dat je de liefde gaat bedrijven. Bij de eerste situatie heb ik er niet zo gauw een verklaring voor. Het zal wel iets in de trant zijn dat bidden als ritueel niet verstoord behoort te worden of dat het niet eerbiedig is. Want waarom zou je iemand niet het beste toewensen als diegene gaat bidden. Er wordt immers nog al eens wat gevraagd. Veel plezier is minder op zijn plaats, maar sterkte zou je ook goed kunnen gebruiken bij aanvang van een gebed dat opgezonden wordt naar de allerhoogste, God of Allah. Je weet immers nooit wat er van komt.

Photo by Aaron Burden on Unsplash