Indien nodig breken

De apotheek ervoer ik op jeugdige leeftijd als een voor de gezondheid zeer belangrijk instituut. De geheimzinnige geuren die mijn neus binnendrongen, de mahonie houten ladekasten die wel tot aan het plafond reikten en de rijzige gestalte van de apotheker in de witte jas, meneer Meijer, vormden de ingrediënten voor dat beeld. Dat je een dropje kreeg aan het einde van je missie, zal de magie versterkt hebben.

Vandaag de dag bezie ik de apotheek meer bedrijfsmatig, waardoor me heel andere zaken opvallen.

Onlangs haalde ik uit de medicatie automaat mijn drie maandelijkse aanvulling medicijnen op. Het was naar schatting de negentiende keer dat ik dit op deze manier kreeg. Het viel op dat de Metoprolol niet in een verpakking van de fabrikant, maar in een anoniem doosje zat. En het waren 45 stuks in plaats van normaliter 90 stuks. Wat is er aan de hand? Ik kijk aan de onderkant van een strip en zie dat het wel dezelfde fabrikant is, maar de hoeveelheid werkzame stof per tablet is twee keer zoveel. Nu heb ik in het verleden wel deze zwaardere tabletten geslikt, en daarom is het eerste wat ik doe op het huisartsen portaal inloggen en kijken wat ik besteld heb. Ja, toch echt 25 Mg en geen 50 Mg. Daar zit de verandering niet.

Dus moet de apotheek besloten hebben om 50 Mg te leveren. Ik kijk nog eens op het doosje en dan pas zie ik staan dat ik dagelijks een halve tablet moet slikken en het behulpzame “Indien nodig breken langs de breukbanden.”

Nou ja, behulpzaam …

Het breken is niet nodig hoor, meneer of mevrouw de apotheker. Ik neem een hele in en spuug de helft weer uit.

Natuurlijk, ik word geacht alle instructies te lezen op ieder doosje medicijnen en vergeet niet telkens weer de bijsluiter te lezen. Ik geef het toe, het is mijn fout en mijn routinematige verwerking van de medicijnen.

En toch, apothekers in Nederland: Denk alstublieft even mee met je klant en als je iets opeens verandert in de normale gang van zaken, vraag daar dan even attentie voor door bijvoorbeeld een kattebelletje toe te voegen aan de levering of plak een roze sticker op het onderhavige doosje.

Dank u wel.