Begrip of vergeving

Bij vergeving houd je vol dat de ander fout zat. Als je begrijpt waarom de ander handelde zoals hij deed is vergeving niet nodig.

Bert henning

Dit citaat stond vanmorgen in de Open Oog nieuwsbrief. Helemaal onderaan, als laatste tip onder een opsomming van tips en verwijzingen naar artikelen over opvoeding. Deze zondagse nieuwsbrief krijg ik nu een aantal maanden. Niet alles lees ik, maar er is altijd wel iets wat mijn aandacht trekt. Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief op https://www.openoog.com

Als je google bevraagt op ‘vergeving’ krijg je veel links naar christelijke, psychologische en filosofische artikelen. Een en ander nalezend kwam bovenstaand citaat dicht bij wat ik op Wikipedia las over de Franse filosoof Jacques Derrida. […]Volgens Jacques Derrida is zuivere vergeving onmogelijk. Zuivere vergeving zou inhouden de ´schuldige als schuldig´ te vergeven waardoor vergeving de schuld opnieuw bevestigt en daarmee faalt om werkelijk te vergeven.[…]