Achtergelaten

In de Trinitatiskapel in Dordrecht bevinden zich enkele curieuze verzamelingen. Aan de wanden in de koffiekamer en in de keuken hangen houten bordjes met teksten uit de bijbel zoals “Ken Hem in al uw wegen” die in de jaren 50 zeer in de mode waren. Dat zal soms huisvlijt zijn geweest, maar ik herinner me dat respectabele boekhandels als Lindenberg in Rotterdam en Van den Tol op de Voorstraat in Dordrecht deze bordjes ruimschoots aanboden naast gevouwen handen uit steen, kettinkjes met of zonder kruis en meer van dat soort prullaria.

De stoelen in de kapel zijn rechte houten stoelen voorzien van rieten zittingen met als bijzonder kenmerk dat sommigen een naamplaatje op de rugleuning hebben met de naam en jaartallen van de eigenaar van de stoel. Wellicht zouden we het anno 2019 sponsoring noemen, maar het komt er op neer dat iemand geld heeft gegeven en daar iets voor terug wil. Het mooie principe van wederkerigheid moet tenslotte niet te lang op resultaat wachten.

De derde verzameling bevindt zich in de koffiekamer in de wandkast bij het raam en bevat tientallen, zo niet honderden bijbels in de meest uiteenlopende kaften en samenstellingen. Daar zal wel niets van waarde meer tussen zitten. Dat is vast al meerdere keren doorzocht door een antiquair of bibliofiel. De gedachte achter het schenken van bijbels aan deze verzameling is echter zeker geen sponsoring. Het zal veel eerder zijn dat mensen afstand doen van deze boeken en wandborden omdat ze vervreemd zijn van de kerk en het geloof.