Voor het eerst

Ik laat me altijd graag verrassen door het prachtige taalgebruik en de muzikaliteit van Herman van Veen.

In de kindertijd van onze dochters en zoon schalde Alfred Jodokus Kwak regelmatig door het huis met het vrolijke “Spetter, pieter, pater”.

Toen zij het huis uit waren, woonden mijn lief en ik een theaterprogramma van Herman bij in het nieuwe Luxor theater in Rotterdam met een fantastische groep musici waaronder Edith Leerkes, Jann Cnossen en de in 2014 overleden Erik van der Wurff. Onvergetelijk was het lied “De vaders” dat eindigt met de zinnen “Wieg het zachtjes in je armen, voor je het weet is het kindje groot.” Herman voegde daaraan toe dat ze in Afrika een iets andere tekst gebruiken: “Wieg het zachtjes in je armen, voor je het weet is het kindje … dood.”

Voor mijn laatste verjaardag kreeg ik zijn boek “Voor het eerst.” Laatste in de zin van allernieuwste of meest recente, omdat ik niet van plan was deze als de laatste in de rij te beschouwen.

Herman’s boek “Voor het eerst” is een bundel met verhalen over ouder worden. Als je het leest, hoor je hem vertellen waarbij het niet uitmaakt of dat op het podium in het theater of aan een tafel in een talkshow is. Opvallend is zijn beginnen van veel zinnen met de persoonsvorm en het achterwege laten van het onderwerp waar dat de “Ik” in de zin is. Zal het hem eens vragen.

Krijg van mijn hersenen willekeurige beelden door van zaken waar ik niet naar op zoek maar wel bij was.

[…]

Loop op mijn geheugensandalen terug naar huis. Herinner me het rubberen poppetje waarmee ik speelde en dat ik helemaal heb stuk gekauwd toen ik een kleuter was. Mijn eerste vioolles, de geur van griep, de bloemetjes op het behang, de prikkels op de wangen van mijn vader, de zondagse geur van mijn moeder, het vleugje zweet, het licht in de straat na een regenbui, de krant met jonge poesjes die ik vond ik een vuilnisbak.

[…]

Wanneer zal het voor het eerst tot je doordringen dat je herinneringen niets meer zijn dan een afspiegeling van wat je denkt dat er gebeurd is? Wanneer komt het einde?

Herman van Veen – Voor het eerst – uitgegeven bij Thomas Rap