Historizon

Er zijn van die wegvakken die je logischerwijs nooit rijdt, omdat ze nergens passen in de snelste weg van A naar B. Het stuk A1 tussen Amersfoort en Hilversum heb ik ooit bewust een keer gereden, omdat van het westen naar het noorden of oosten je hier nooit rijdt. Ook zo’n stuk is de ruim veertig jaar oude dijk die Lelystad met Enkhuizen verbindt. Ooit bedoeld om het Markerkeer in te polderen, maar in 2003 werd definitief besloten het mee meer te laten.

Het besluit om die dijk te berijden, viel opeens binnen een plan, toen ik een aankondiging zag van een concert van Camerata Trajectina in het kader van de maand van de geschiedenis. Een vertelling door Hans Goedkoop over de 80-jarige oorlog, omlijst en toegelicht door liederen uit die tijd. Het concert in de Westerkerk in Enkhuizen was onderdeel van een dagtocht van Historizon, een organisatie die reizen aanbiedt met een historisch thema. 

Het was prachtig weer om “over zee” te rijden en de voorstelling was bijzonder aangenaam en leerzaam. Het wekte ook mijn belangstelling om de zevendelige serie over de 80-jarige oorlog op TV te gaan volgen.  www.80jaaroorlog.nl  Eens zien of daar ook nog langs komt dat “de diverse protestantse richtingen elkaar graag door middel van een lied mochten verketteren.”
Er is niets nieuws onder de horizon. 

Vive Le Geus: Win de oorlog, zing een lied!

Verteller: Hans Goedkoop
Sopraan: Hieke Meppelink
Tenor: Nico van der Meel
Blokfluiten: Saskia Coolen
Viola da Gamba: Cassandra Luckhardt
Luit en Citer: Arjen Verhage