Beelden

Een wandeling over de Sallandse Heuvelrug vol met metaforen. Ik ben een paar dagen alleen op pad om tijd te nemen over het leven na te denken. Als ik nog voor negen uur aan mijn wandeling van 3,4 km begin schijnt de zon al uitbundig. Het is stil en rustig. Heerlijk de wereld voor me zelf.

Deze route heb ik wel eens eerder gelopen, maar toen zijn we niet de Hellendoornseweg overgestoken. Achteraf blijkt dat ik ergens een wissel gepasseerd ben van oranje naar de gele route van 9,5 km. Dat heb ik niet helemaal gelopen, ik kwam met 11.638 stappen uit op 8,8 km. Ik voel het aan mijn voeten, maar het was heerlijk.

Tegenliggers heb ik nauwelijks gezien In de bijna twee uur kwam ik drie wandelaars tegen, maar des te meer beelden die mijn denkproces aan de gang hielden.

Een boom verspert het pad, maar hoe je leven ook geblokkeerd wordt er is altijd wel een mogelijkheid om er overheen, er onderdoor of er omheen te kunnen.

Verderop is het dalende pad moeilijk begaanbaar door boomwortels. Die komen bloot te liggen als het regenwater van de heuvel afspoelt en het bedekkende zand meeneemt. Zouden tranen ook die functie hebben? Onderliggende oorzaken bloot leggen, zodat je die te zien krijgt. Tegen de stroom van al je wortel bedekkende activiteiten in? Bij mij hebben de tranen rijkelijk gevloeid. Gisteren al onderweg naar Holten, toen ik in de auto luisterde naar Lamento della Ninfa. Later op de dag tijdens het schrijven van wat me bezig houdt. Blootliggende wortels die de boel vasthouden, zorgen dat een boom blijft staan, maar er zijn ook wortels die niet meer verbonden zijn aan een boom. Probeer dat onderscheid maar eens te maken. Bij voorkeur voor je gaat graven.

Een derde beeld wat me opviel was het dampen van wat struikgewas. De zon verwarmde de aarde en de beplanting en het vocht zette zich om in damp. Met een beetje fantasie zou je er een brandende braamstruik in  herkennen. Het grappige is dat als je een hoek van negentig graden om de struik maakt dat de damp niet te zien is. Een meer kleurrijke versie van dezelfde struik vervult het beeld. Alleen het tegenlicht van de zon doet jou de damp zien.

Moraal: bekijk het eens van een andere kant.