Design je eigen hartklep

Heb ik weer.

Dit komt dus een paar jaar te laat. 

Carlijn Bouten, hoogleraar Biomedische technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven legt uit: “Een mechanische prothese leeft niet. Die is gemaakt van kunststof en metaal, en kun je horen tikken. Wat erger is: deze kleppen slaan de bloedlichaampjes kapot. Je moet daarom je leven lang medicijnen slikken tegen trombose. Maar met zulke bloedverdunners zijn bloedingen lastig te stoppen. Kortom: de kwaliteit van leven gaat voor een patiënt wel omhoog, maar eigenlijk krijg je een aandoening erbij.”

Dat klopt, mijn aortaklep was verwoest door S. Aureus, voluit Staphylococcus Aureus en een nieuwe klep was noodzakelijk om mij in leven te houden. Op 13 november 2014 werd de geïnfecteerde aortaklep uitgesneden en vervangen door een St Jude mechanoprothese maat 27.

Voor die operatie was ik, zeker qua hart zo gezond als een vis, maar door die klepprothese ben ik nu hartpatiënt. Tenminste, dat zeiden ze in het ziekenhuis, wat feitelijk bevestigd wordt door de controle bezoeken op de polikliniek cardiologie.

Dat moet anders kunnen, dachten Bouten en collega’s. Al eerder werkten zij aan een nieuw type, in het lab opgekweekte tissue engineered kunsthartklep (zie ook In kweek: de meegroeiende hartklep).
“Hartkleppen gaan honderdduizend keer per dag open en dicht. Het idee is dat levende kleppen een stuk beter functioneren. Ze slijten niet en zijn zelfherstellend. Ze passen zich aan nieuwe omstandigheden aan, bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk. Via tissue engineering kun je levende prothesen bouwen en we wilden dat ook voor hartkleppen doen.”

Met zo’n tissue-engineered klep, gemaakt uit lichaamseigen cellen, vang je de nadelen op van de gebruikelijke kunstkleppen: geen trombose of afstotingsverschijnselen, en levende tissue engineered kleppen kunnen meegroeien met de patiënt en een leven lang meegaan.

Maar hartpatiënt of niet, ik ben blij dat het dag in dag uit nog klopt. Dat mijn kunstklep niet bestaat uit lichaamseigen cellen is dan maar jammer. 

 

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/design-je-eigen-hartklep/

 

Nirm designklep 2 een zieke hartklep
bron: Hartstichting