Op zoek naar wat?

Op deze zondagmorgen kwam mij op Faceboek een bericht onder ogen dat ene Dr. A. Bas de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt heeft verlaten. Kennelijk wereldkundig gemaakt door het Reformatorisch Dagblad, maar het RD is dicht op zondag. Meer info is er dus niet te krijgen op dat moment. Dan maar googelen.

Waarom eigenlijk? Ben of word ik nog steeds geboeid wat er in die kerken gebeurt? Zie ik hen nog steeds als broeders en zusters zoals Inge van Dogmavrij.nl? Volgens mij niet. In ieder geval voel ik meer bij mensen, waar ik een levende band mee heb. Maar goed, ik ging op zoek…

En kom terecht op een pagina met de naam werkenaaneenheid.nl waar ik in een artikel lees: Begin 2015 heeft dr. A. Bas zich teruggetrokken omdat hij besloten heeft sowieso binnen de GKv te blijven.  Kennelijk heeft hij zich alsnog bedacht, maar ja, ik mag het vandaag niet weten, vindt het RD. 
De in dit artikel genoemde website Gereformeerdekerkblijven.nl geeft overigens een 404 fout. Zou de website overbodig zijn geworden?

Ik kijk eens rond op die website www.werkenaaneenheid.nl en met stijgende verbazing zie ik hoe de intentie van de titel teniet wordt gedaan door de menu structuur en de inhoud. In het menu artikelen een kopje Zorgen over GKv en maar liefst twee menuknoppen over synodes van de GKv. 

De website leerde me dat de afkorting DGK staat voor De Gereformeerde Kerken. Waarbij het vast niet zo is dat de D benadrukt net als een reclame van de ABN AMRO die zich destijds presenteerde als de bank. Of hebben ze echt zoveel lef?

Dan heb je ook nog de GKN: “Vanaf 2009 hebben een aantal kerken die een plaats is ontzegd binnen het kerkverband van de GKV en/of zich hebben afgescheiden van de Gereformeerde Kerken (vrijg.) en/of afgescheiden van De Gereformeerde Kerken (hersteld) en/of afgescheiden van de Gereformeerde Kerk Dalfsen (dolerend) een kerkverband gevormd van de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN).” Over de definitie van een kerk gesproken.

Het meest trof mij de titel van de pagina ‘Zorgen over GKv’ onder het menu kopje artikelen:  ‘Opkomen voor leer Gods Woord in GKv’. Hoezo? Denk ik dan als buitenstaander. Je bent weggegaan, want het was niet goed, het klopte niet, was strijdig met het woord van jouw god, je begint een nieuwe kerk, je begint een website met als titel werken aan eenheid en je doet niet anders dan in artikelen vooral te laten zien hoe verschrikkelijk gelijk je wel hebt. Prima hoor, gefeliciteerd ermee. Maar ik zou zeggen, betrek je normen en houding voor schrijvers en lezers vooral ook op jezelf. 

Fijne zondag !