Ik doe wat ik kan

Mooi interview met Peter Dijkstra in verband met het 150 Psalmenproject van het Nederlands Kamerkoor tijdens Festival Oude Muziek 2017. 

„Zelf zing ik ook nog wel, soms. Lekker een Bach-cantate of liederen uit Brahms’ Schöne Magelone. Maar het lukt me minder vaak dan ik zou willen. Het liefst zong ik dagelijks, zoals ik dat als kind gewend was. Zingen is een soort meditatie: het geeft je het gevoel via je adem in contact te staan met jezelf en je lichaam. Waarom denk je dat zoveel amateurs zoveel vrije tijd wijden aan zingen? Zingen is voor hen, en zeker ook voor mij persoonlijk, een levenselixer.”

„In Nederland zingen 1,7 miljoen mensen in twintigduizend koren. Dat is prachtig, maar om eerlijk te zijn: de piramide is niet erg spits. Er wordt weinig op écht hoog niveau gezongen. Met het Nederlands Kamerkoor proberen we aan de verbetering daarvan bij te dragen met het educatieve programma ‘Zingen doe je Samen’, dat goede amateurkoren in staat stelt op te treden in ons voorprogramma nadat ze door een van onze zangers zijn gecoacht. Dat werkt heel enthousiasmerend.

„Ik dirigeer zelf ook nog steeds een amateurkoor, MUSA. Wat is er leuker dan mensen de mogelijkheid geven boven zichzelf uit te stijgen? Met fanatieke amateurzangers kun je héél ver komen, en van dat proces krijgt iedereen energie – ook ik. Het enthousiasme dat ik bij MUSA zie, herinnert me eraan waarom ik zelf ooit dit vak koos.” 

Bron: NRC