UNIVERSELE VERKLARING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS VANAF 2015 OOK VOOR VROUWEN

De Speld.nl

Een fenomenale, actuele, hilarische, satirische en vooral to the point website met het “nieuws” van de dag. Wat dacht je van deze:

Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vanaf 2015 ook voor vrouwen

Vrouwen kunnen vanaf 1 januari 2015, als ze dat willen, aanspraak maken op de rechten van de mens. Dit maakte Verenigde Naties (VN) gisteren bekend op de dag van de mensenrechten.

Een aantal landen in Midden- en Oost-Afrika verzet zich al decennia tegen vrouwenrechten. Ze vrezen dat vrouwenbesnijdenis niet langer kan worden toegepast. De VN heeft als compromis de verklaring van rechten van de mens, zoals geformuleerd in 1948, uitgebreid met het recht op genitale verminking.

Om logistieke problemen te voorkomen, is besloten een overgangsperiode in te stellen. Tot 2017 geldt een uitzondering op het gebied van het recht op educatie. Daarnaast kunnen vrouwen nog tot 2020 worden gedwongen tot prostitutie. Op het gebied van huiselijk geweld hebben de lidstaten afgesproken voorlopig een gedoogbeleid te voeren. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon: “Het gaat om een gigantische attitudeverandering. Die kun je niet zomaar afdwingen.”

In het Midden-Oosten geldt de nieuwe verklaring voorlopig alleen buitenshuis. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mannen het slachtoffer worden van deze maatregel. Anders pakt het gelijkheidsbeginsel volledig verkeerd uit. Dat moeten we niet willen.”

De VN evalueert in 2020 of de maatregel een succes is geweest. In dat geval zal worden gekeken of de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens in 2025 verder kan worden uitgebreid naar mensen met een lager inkomen.

Lees hier het hele artikel.