Gurrelieder in je hele lichaam

Je kunt hier best een CD van kopen, maar da’s natuurlijk helemaal niks, dat is een zwart-wit fotootje van iets prachtigs. Dat lijkt nergens op.  Dus je moet het, als je nu werkelijk in de zaal iets moet beleven, dan is het wel dit stuk. Dan is het dit stuk, want het gaat helemaal in je hele lichaam zitten. Dat vult alles, dus als er iets is wat je live moet horen, is het dit stuk.

Reinbert de Leeuw

Dit seizoen heb ik een abonnement voor de serie Beroemde Koorwerken in De Doelen. Ik heb al prachtige dingen gehoord, maar afgelopen woensdag 23 maart 2011 was wel heel bijzonder: de Gurrelieder van Schönberg. Tot dan toe, nog nooit van gehoord. Schönberg is voor mij flarden atonale muziek op radio of televisie waar ik kop noch staart aan kon ontdekken. Een jaar of drie jaar echter verraste het Nederlands Kamerkoor me met een uitvoering van Schönberg’s  Friede auf Erde.

Panoramafoto Doelen tijdens Gurrelieder 23 maart 2011

Op de website van het Koninklijk Conservatorium staat onderstaande tekst:

Wie de naam van Schönberg verbindt aan subtiele moderne muziek, komt soms voor heel aparte verrassingen te staan. Een van die verrassingen zijn de gigantische Gurrelieder die hij in 1901 componeerde. Op tekst van de Deense dichter Jens Peter Jacobsen schept Schönberg een werkelijk weelderig werk in een heerlijke laatromantische stijl, waarbij zelfs Wagner zijn vingers zou aflikken. Met een verteller, vijf solisten, drie mannenkoren, een enorm achtstemmig gemengd koor en een reusachtig orkest is het een compositie die zijn weerga in de muziekgeschiedenis niet kent. Het is bepaald geen sinecure om een dergelijke bezetting bijeen te krijgen. Reden waarom het werk zelden uitgevoerd wordt. Deze uitvoering met gerenommeerde solisten, de beste Nederlandse koren van onder meer Codarts en het Koninklijk Conservatorium en een orkest van deze beide opleidingen, staat onder leiding van Schönberg-specialist Reinbert de Leeuw. Voor wie houdt van koormuziek in grootse bezetting wordt dit concert een gebeurtenis om nooit te vergeten.

Dat is het zeker. En inderdaad, meneer de Leeuw, je voelt het in je hele lijf!

In deze leuke reportage van TV Rijnmond komt Reinbert de Leeuw uitgebreid aan het woord, maar ook de initiatiefnemer tot dit megaconcert en deelnemers uit koor en orkest.