Steve Reich

Het kan zomaar gebeuren dat een webzap begint op een Hyves pagina, in dit geval van een muzikale neef. waar ik een gadget vond met als titel Steve Reich’s Piano Phase zoals het hoort. Nu had ik nog nooit van de beste man gehoord, maar luisterend naar het fragment maakt het me onbehoorlijk nieuwsgierig.

Dus begint het webzappen. Eerst maar eens naar wiki om te kijken wie en wat Steve Reich is. Een in 1936 geboren Amerikaanse componist van minimal music, een muziekstroming met het kenmerkende herhalen van korte thema’s. Op youtube is er van alles van hem te vinden, zoals sterk ritmisch geklapte muziek, Nagoya marimba’s, Nagoya gitaren en zijn naar het schijnt bekendste werk: Music for 18 Musicians.

Hieronder zijn Piano Phase. Je moet er even voor gaan zitten en wellicht even wennen aan de herhaling die net als het vervelend wordt of dreigt te worden dan ingehaald wordt door de andere piano, die de herhaling een fractie sneller uitvoert. Je zou denken dat dit alleen mogelijk is door het electonisch te herhalen en te versnellen, maar bijgaande tube laat horen en zien dat het ook werkelijk uitgevoerd kan worden. Als je je maar concentreert!.

Vandaag las ik op nu.nl juist een artikel over focussen, dat mensen ongelukkige gevoelens krijgen omdat ze niet met hun gedachten bij de taken blijven waar ze op dat moment mee bezig zijn. Het artikel staat verderop op deze pagina.
Wat moeten deze twee mannen dan gelukkig zijn, want wat een concentratie is hier voor nodig.

Bedankt Jur!

Dan nu het artikel van www.nu.nl over afdwalende gedachten.

‘Afdwalende gedachten maken ongelukkig’
Uitgegeven: 12 november 2010 15:49
Laatst gewijzigd: 12 november 2010 15:49
AMSTERDAM – Mensen zijn vaak niet met hun gedachten bij de taken waar ze mee bezig zijn en dat leidt tot ongelukkige gevoelens. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers in een nieuw onderzoek.

Een gevoel van geluk ontstaat vooral wanneer we gefocust zijn op het hier en nu, zoals tijdens seks. Maar in het dagelijks leven denken mensen 46,7 procent van de tijd aan andere zaken dan waar ze op het moment mee bezig zijn.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Harvard in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Reflectie
“Menselijke wezens hebben het unieke vermogen om zich te concentreren op zaken die al gebeurd zijn, of nog moeten gebeuren”, verklaart hoofdonderzoeker Matthew Killingsworth in de Britse krant The Guardian.
“Dit zorgt ervoor dat we kunnen reflecteren en lering kunnen trekken uit ons verleden. En het stelt ons ook in staat om een voorstelling te maken van dingen die misschien nooit zullen gebeuren.”
“Het lijkt er op dat mensen dit vermogen vaak gebruiken op een manier die niet productief is en die gevoelens van blijdschap doet afnemen”, aldus Killingsworth.
iPhone
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door de activiteiten en gevoelens van 2250 proefpersonen elke dag te registreren met behulp van een applicatie op de iPhone. Het programma confronteerde de deelnemers overdag op willekeurige tijdstippen met vragen over hun bezigheden en gedachten.
Ook moesten de proefpersonen steeds aangeven hoe gelukkig ze waren op een schaal van 1 tot 100.
Het onderzoek wees uit dat het geluksgevoel van mensen meer wordt beïnvloed door hun gedachten dan door hun activiteiten. Volgens de wetenschappers leiden afdwalende gedachten vaak direct tot negatieve stemmingen.

Seks
“Een piekerend brein is een ongelukkig brein”, schrijven de wetenschappers. “Het vermogen om te kunnen denken aan iets dat niet gebeurt, gaat ten koste van onze emotionele stabiliteit.”
De onderzoeksresultaten wijzen uit dat met name seks een bezigheid is waarbij mensen meestal volledig gefocust zijn op het moment. “Het is één van de weinig activiteiten die onze volledige aandacht vereist en daar profiteren we emotioneel gezien ook van”, aldus hoofdonderzoeker Killingsworth.