Nieuwe muziek

Het leven overspoelt je soms met goede dingen, die goed zijn vanwege hun eenvoud of verloren gewaand genot of om de warmte die het veroorzaakt. En zo zijn er nog wel meer redenen of oorzaken te noemen. Niet als output van een regisseur, maar om dat dingen soms simpelweg gebeuren, samenvallen, beslissingen op het juiste moment genomen worden. Wat mij betreft daarom een paar voorbeelden uit de afgelopen tijd:

  • met een dubbelkwartet uit het Laurens Kamerkoor in een schitterende ambiance een optreden verzorgen voor de Probusclub Zwijndrecht
  • bij Canvas klassiek op tijd zien dat er een concert van The Sixteen wordt uitgezonden. Met ondermeer fantastische  muziek van James MacMillan.  Waar heb ik eerder muziek van hem gehoord?
  • na een hele tijd (jaren?) in de woonkamer zonder CD speler te hebben geleefd, besloot ik gisteren een nieuwe CD speler te kopen. Dus nu is er weer een fatsoenlijke CD speler aangesloten en het ‘Komm, Jesu, Komm’ klonk voor het eerste door de oude, doch degelijke boxen in de interpretatie van Peter Dijkstra met het Nederlands Kamerkoor. 
  • nieuwe muziek gekocht omdat ik op projectbasis mee ga zingen in het jubileumprogramma van Vocaal Ensemble Cantio uit Dordrecht. Een programma met muziek van uitsluitend Nederlandse componisten zoals Sweelinck, Verhulst, Wagenaar en Badings.
  • enkele weken geleden op weg naar onze vestiging in Roissy-en-France, meende ik een een oud collega te zien lopen. Dat bracht me er toe een andere oud collega die het sociaal plan niet heeft overleefd, een mail te sturen om te informeren hoe het gaat. Haar opmerking dat ze veel viool speelt bij gebrek aan werk, bracht ons over en weer tot de erkenning van onze liefde voor klassieke muziek. Leuk is dat. 
  • tijdens de voorbereiding van een carols vesper in de Grote Kerk van Dordrecht werd ik verrast door het feit dat er Dordtse zangers zijn die nooit eerder in die kathedraal waren om vervolgens volop genietend van hun jeugdige onbezonnenheid door het woei gevoel de ruimte in te slingeren. Ruim vóór aanvang van de dienst uiteraard.
  • tot slot kijk ik uit naar de Tallis workshop waar ik voor heb ingeschreven. Ik schreef er al eerder over.
  • een week na het plaatsen van deze blog besef ik een belangrijke ervaring vergeten heb te melden, namelijk een concert van het MOV uit Dordrecht. Bij deze dus alsnog:
    Zij voerden op 11 december 2009 de Messe Solennelle van Berlioz uit en dat was werkelijk indrukwekkend. Ongelooflijke tempi, erg en lang hoog voor de sopranen, een enorm orkest. Super, stilvallend!

Uit het leven gegrepen, dingen van alle dag. Is weer eens wat anders dan een boek.