Spem in alium

Vorige jaar of langer geleden heb ik met verbazing op webradio 4 naar een motet van Thomas Tallis geluisterd. Het was verbazingwekkend en overdonderend. Hij schreef Spem in alium voor acht vijfstemmige koren (SATBB), dus veertigstemmig. Als je het hoort dan lijkt het alsof je in je in een wolk van klanken bevindt. Hoe zal dat zijn om mee te zingen? Want dat ga ik doen. Op zaterdag 6 maart 2010 in Voorburg met het Haags Renaissance Kamerkoor.

Thomas Tallis werd begin 16e eeuw geboren en overleed in 1585 in Greenwich. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de Engelse, anglicaanse kathedraalmuziek. Zijn bekendste werken zijn If you love me en de Tallis canon (Glory to thee). 
Hij heeft met zijn leerling William Byrd aan het hof van Queen Elizabeth (de eerste dus), beiden als organist/componist in de Chapelle Royal.

Er wordt verondersteld dat Thomas het Spem in alium voor de veertigste verjaardag van de vorstin schreef. De tekst lijkt nu niet een verjaardagsnummer, maar ja, het zijn wel Britten.

 

  
 
De tekst is afkomstig uit een gebed van Judit  uit het gelijknamig bijbelboek.
De Latijnse tekst luidt:

Spem in alium numquam habui praeter in te
Deus Israel
qui irasceris
et propitius eris
et omnia peccata hominum in tribulatione dimittis
Domine Deus
Creator coeli et terrae
respice humilitatem nostram.