Vijfheerenlanden

Vijf heerschappen in een grijs verleden, namelijk de 15e eeuw.
De heren van: Arkel, Vianen, Hagestein, Everdingen, en Leerdam.
Vrijdag 3 september 2004 een tocht gemaakt van 86 km, waarbij uiteraard ook het plaatsje Zijderveld werd aangedaan.

Arkel
Hoewel de route de naam draagt van de Vijf Heeren, voert de route niet door Arkel dat sinds 1 januari 1986 deel uitmaakt van de gemeente Giessenlanden.

Meerkerk
De route loopt voor een flink deel over het grondgebied van de gemeente Zederik. Ik passeer de kernen Nieuwland, Lexmond, Meerkerk en Hei- en Boeicop.
Aan het Merwedekanaal staat een woning met de prachtige naam “Repos Ailleurs”. Dit was de lijspreuk van Marnix van St. Aldegonde en betekent “Elders Rust”.

Vianen
De gemeente Vianen bestaat uit de kernen Vianen, Everdingen, Hagestein en Zijderveld. De gemeente is 4.237 hectare groot en telt op 1 januari 2004 19.840 inwoners. Vianen ligt centraal in Nederland aan de Lek op het snijpunt van twee Rijkswegen (A2 en A27) en wordt bovendien doorsneden door het Merwedekanaal. Vianen bestaat uit een stedelijk deel en een plattelandsgedeelte. De gemeente ligt in het gebied de Vijfheerenlanden, onderdeel van het “Groene Hart”. Maar liefst 168 rijksmonumenten bevinden zich in de gemeente Vianen, waarvan vele in de historische binnenstad van de kern Vianen. Sinds 1 januari 2002 hoort Vianen bij de provincie Utrecht.

Leerdam
Met de kernen Leerdam, Kedichem en Schoonrewoerd.
Eens was Leerdam een stad naar alle vier de windstreken door muren, wallen, water, en poorten omringd. In 1407 ontving Leerdam het predikaat stad uit handen van heer Otto van Arkel. Aan de Linge kant verhief zich een kasteel, dat opmerkelijk genoeg niet binnen de muren gebouwd was, maar deel van de vesting uitmaakte. Het kasteel met zijn torens, de muur, de bolwerk, muizentorens en niet minder dan drie poorten moeten voor de reizigers over het water een fraai beeld gevormd hebben. Hoewel kasteel en poorten in de loop der tijd verwoest of gesloopt zijn, valt met een beetje fantasie het oude silhouet op de nu gerestaureerde Zuidwal nog wel op te roepen.

Polderlandschap
In dit deel van het Groene Hart, opgesloten tussen de A15, A27 en A2, heeft het Zuid-Hollands Landschap een stuk of tien gebieden in beheer. Op hun website staat veel informatie over deze gebieden, een aanrader.